Doctrina militară actuală, care datează din 2010, va fi adaptată până la sfârșitul anului și va lua în considerare primăvara arabă, conflictul din Siria și situația din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denunțând o „politică” de degradare a relațiilor cu Moscova din partea NATO.
„Nu am nicio îndoială că apropierea infrastructurii militare a țărilor membre NATO de frontierele țării noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul său în rândul amenințărilor militare externe”, a asigurat el.
Aceste declarații sunt un ecou la intențiile Alianței Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi și vineri un plan de reacție (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o amenințare directă de către țările aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).
„Toate faptele arată voința autorităților din Statete Unite și NATO de a continua politica de deteriorare a relațiilor cu Rusia”, a denunțat Popov.
El a apreciat că în pofida declarațiilor de „bune intenții”, NATO și Rusia „nu au reușit să stabilească un dialog echitabil”.
„Se așteaptă în continuare din partea Rusiei concesii unilaterale în privința a numeroase probleme de politică externă”, a declarat el. „Se evaluează rolul Rusiei în mod neobiectiv în evenimentele din Ucraina, sunt trase concluzii incorecte și sunt luate măsuri inadecvate”.